Με μια ματιά

Το «Μαζί, με στόχο το περιβάλλον» είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που έχει στόχο τόσο την πρόληψη φυσικών καταστροφών και την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και τη στήριξη της κοινωνίας. Μέσα από αυτό, στηρίζουμε τις ομάδες που ανταποκρίνονται στα έκτακτα γεγονότα, προσφέρουμε στις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται, ενισχύουμε την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και στηρίζουμε την εκπαίδευση επιστημόνων πάνω στη διαχείριση περιβάλλοντος, καταστροφών και κρίσεων. 

Στηρίζουμε τους φορείς που αναλαμβάνουν δράση σε φυσικές καταστροφές 

Αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το έργο των ομάδων και φορέων που ανταποκρίνονται στα έκτακτα γεγονότα. Γι’ αυτό στηρίζουμε και ενισχύουμε την προσπάθεια για πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, μέσα από: 

  • Δωρεές σε απαραίτητο εξοπλισμό, όπως πυροσβεστικά οχήματα, κράνη, κ.ά. 
  • Οικονομική ενίσχυση εθελοντικών συλλόγων δασοπροστασίας. 

Προσφέρουμε στις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται 

Ανταποκρινόμαστε στις φυσικές καταστροφές και στηρίζουμε άμεσα τις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς ή άλλα έκτακτα γεγονότα. Προσφέρουμε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, είδη προσωπικής υγιεινής, εξοπλισμό ατομικής προστασίας κ.ά. 

Ακόμη, διαχρονικά παίρνουμε έκτακτα μέτρα ρυθμίσεων για να στηρίξουμε τους πελάτες μας, ιδιώτες ή επιχειρήσεις, που μένουν ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Προσφέρουμε διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των δανείων τους, καθώς και δανεισμό με προνομιακούς όρους για να αποκαταστήσουν ζημιές. 

Συμβάλλουμε στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος 

Προωθούμε δράσεις που έχουν στόχο την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και την προστασία της βιοποικιλότητας. 

Σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό οργανισμό Reforest’Action, συμβάλλουμε μαζί με τους πελάτες μας στην αποκατάσταση του δάσους του Αρωνά στην Κατερίνη μέσα από επενδυτικά προϊόντα με περιβαλλοντικό αντίκτυπο.  

Προωθούμε την εκπαίδευση επιστημόνων 

Από το 2017 δίνουμε υποτροφίες και καλύπτουμε λειτουργικά έξοδα για το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Μέσα από το πρόγραμμα, έχει διαμορφωθεί μια καταρτισμένη κοινότητα με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες σε θέματα περιβάλλοντος, καταστροφών και κρίσεων. Η κοινότητα αυτή κινητοποιείται όταν προκύπτουν έκτακτα γεγονότα, όπως οι πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο. Συγκροτούν ομάδες έρευνας και εθελοντικής προσφοράς, με στόχο να προσφέρουν άμεση στήριξη στους πληγέντες, αλλά και να ενημερώσουν την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα. 

Κάνουμε τις αξίες μας πράξη  

Το 2021 ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 13 ετών ως προς τη συνολική καμένη έκταση στην Ελλάδα. 84 δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν πάνω από 1,3 εκατ. στρέμματα, κυρίως σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης). 

Μπροστά σε αυτήν την καταστροφή, αναλάβαμε δράση για να ενισχύσουμε το έργο και τον θεσμό των εθελοντών πυροσβεστών στις πληγείσες περιοχές: 

  • Δωρίσαμε 6 πυροσβεστικά οχήματα για ενίσχυση του στόλου 6 συλλόγων εθελοντών δασοπυροσβεστών. Με τη δωρεά αυτή αυξήσαμε την επιχειρησιακή ικανότητα και την ασφάλεια των εθελοντικών μονάδων. 
  • Ενισχύσαμε οικονομικά 2 ακόμη συλλόγους. 

Παράλληλα, στηρίξαμε τις τοπικές κοινωνίες με: 

  • 7.500 τεμάχια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσα από τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. 
  • Δυνατότητα αναβολής για 6 μήνες των δόσεων σε δάνεια και κάρτες, για πελάτες μας που ζούσαν ή είχαν έδρα στις πληγείσες περιοχές.  
«Μια επιχείρηση δεν μπορεί να προκόψει μακροχρόνια αν δεν σέβεται το φυσικό περιβάλλον και δεν κατανοεί τις έγνοιες της κοινωνίας». 

Βασίλειος Ράπανος, Πρόεδρος ΔΣ Alpha Bank 
Βίντεο από τη δράση
Εκδήλωση στο Ζάππειο – Στηρίζουμε εθελοντικούς συλλόγους πυροσβεστών
Ανακαλύπτω και άλλες δράσεις