Με μια ματιά

Μετατρέπουμε την Αστυπάλαια σε πρότυπο νησί στον τομέα της πράσινης ενέργειας σε όλη τη Μεσόγειο. Με την εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Κυκλική οικονομία στην πράξη», ενισχύουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών του νησιού. Η χορηγία της νέας on-demand υπηρεσίας ηλεκτρικών αστικών συγκοινωνιών AstyBus και το προνομιακό καταναλωτικό δάνειο Alpha Πράσινες Λύσεις – Ηλεκτροκίνηση επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας να γίνει η Αστυπάλαια το 1ο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου.

Οργανώνουμε εκπαιδευτικά εργαστήρια στα σχολεία της Αστυπάλαιας

Με το πρόγραμμα «Κυκλική οικονομία στην πράξη» πραγματοποιήσαμε έναν κύκλο εκπαιδευτικών εργαστηρίων στα σχολεία της Αστυπάλαιας. Το πρόγραμμα έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και προσφέρεται από την Alpha Bank σε συνεργασία με τη ΜΚΟ SciCo (Science Communication).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του δημοτικού σχολείου, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικής ομάδας του προγράμματος, συνέλεξαν και επαναχρησιμοποίησαν πλαστικά μπουκάλια, με σκοπό την κατασκευή του πρώτου έξυπνου και βιώσιμου θερμοκηπίου στην αυλή του σχολείου τους. Το θερμοκήπιο είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας χώρου και χώματος, που τροφοδοτούνται από ηλιακά πάνελ. Έτσι, είναι ενεργειακά αυτόνομο, ενώ διαθέτει κάδο κομποστοποίησης για την επαναχρησιμοποίηση των υπολειμμάτων.

Εισάγουμε την ηλεκτροκίνηση στα μέσα μεταφοράς του νησιού

Αναλάβαμε, ως Μεγάλος Χορηγός, τη χρηματοδότηση του AstyBus. Είναι μια νέα οn-demand υπηρεσία μαζικών μεταφορών με χρήση ηλεκτρικών βαν. Η υπηρεσία προσφέρεται σε προνομιακές τιμές και διευκολύνει τις μετακινήσεις των κατοίκων και των τουριστών της Αστυπάλαιας, καθώς τα δρομολόγια διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες των επιβατών. Η υλοποίηση του AstyBus έγινε από το κράτος σε συνεργασία με τον όμιλο Volkswagen.

Επιπλέον, συμμετέχουμε στην κρατική δράση e-astypalea, με το καταναλωτικό δάνειο Alpha Πράσινες Λύσεις – Ηλεκτροκίνηση που επιδοτεί με έως και 12.000€ τους μόνιμους κατοίκους της Αστυπάλαιας για αγορά ηλεκτρικού μεταφορικού μέσου. Το δάνειο ανήκει στην επιτυχημένη σειρά χρηματοδοτικών προϊόντων Alpha Πράσινες Λύσεις.

Κάνουμε τις αξίες μας πράξη

Με τα εργαστήρια «Κυκλική οικονομία στην πράξη» εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά της Αστυπάλαιας στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου του νησιού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κύκλο εργαστηρίων με θέμα τη διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων, τις εναλλακτικές λύσεις για τη διατήρησή τους, καθώς και τη χρήση της τεχνολογίας για την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους.

Καθώς είμαστε η μοναδική τράπεζα στο νησί, στηρίξαμε την τοπική κοινωνία και οικονομία με την πλήρη αξιοποίηση προηγμένων εργαλείων τραπεζικής. Στόχος μας είναι η παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας για όλους.

 

«Η Alpha Bank δίνει το παρών στη μεγάλη πρωτοβουλία για να γίνει η Αστυπάλαια νησί-πρότυπο σε θέματα πράσινης μετάβασης».

Βασίλης Ψάλτης, CEO Ομίλου Alpha Bank

 

Σχεδιάζουμε το μέλλον

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια απευθύνθηκαν αρχικά στις μαθήτριες και τους μαθητές του δημοτικού σχολείου και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τη μορφή ενός ευρύτερου προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών.

Με τον τρόπο αυτόν, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για συνεχή αύξηση του θετικού αποτυπώματός μας στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Ανακαλύπτω και άλλες δράσεις