Με μια ματιά

Στηρίζουμε το νέο Μουσείο Αλέκος Φασιανός, που άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο του 2023, στον ίδιο χώρο που κάποτε βρισκόταν το πατρικό σπίτι του ζωγράφου, σε μια μικρή μονοκατοικία με αυλή στη γειτονιά του Μεταξουργείου. Με τη βοήθεια μας το νεοσύστατο Μουσείο σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα για μικρούς μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο τούς φέρνουμε σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και τον κόσμο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Πόλη σαν θέατρο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πόλη σαν θέατρο» για μαθητές Νηπιαγωγείου έως Δ’ Δημοτικού αντλεί έμπνευση από τις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Αλέκου Φασιανού, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με το θέατρο. 

Οι μαθητές γνωρίζουν φιγούρες που ξέφυγαν από τους πίνακες του ζωγράφου, καθώς και εικόνες της σύγχρονης πόλης. Στη συνέχεια, ανεβάζουν μια πρωτότυπη αυτοσχεδιαστική παράσταση θεάτρου σκιών, που βιντεοσκοπούν οι άνθρωποι του Μουσείου και αποστέλλουν στο σχολείο τους.

Επιπλέον, τα παιδιά ανακαλύπτουν το πρωτότυπο «Μικρό Θέατρο Σκιών Φασιανού» και τις χάρτινες φιγούρες του ζωγράφου. 

Η ξενάγηση στον χώρο γίνεται με ακουστική αφήγηση.

Homo imaginarius

Στο πρόγραμμα «Homo imaginarius», μαθητές από την Δ’ Δημοτικού έως την Α’ Γυμνασίου αναζητούν τη σχέση ανάμεσα στη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική. 

Κατά την προσπάθειά τους να συνδέσουν τις 2 έννοιες, μελετούν και εξερευνούν τον φυσικό χώρο του Μουσείου με το σώμα και τις αισθήσεις τους, και αντλούν έμπνευση από αυτό. Τα παιδιά ανακαλύπτουν χειροποίητα αντικείμενα του ζωγράφου και ξεναγούνται στον χώρο με ακουστική αφήγηση.

Παράλληλα, οι μικροί επισκέπτες αναλαμβάνουν να οργανώσουν μια ολοκληρωμένη εικαστική έκθεση μέσα σε τρισδιάστατο μοντέλο του μουσείου. Με μια μικροσκοπική κάμερα προβάλλουν σε ζωντανό χρόνο τη διαδρομή του φανταστικού επισκέπτη ανάμεσα στα μικροσκοπικά εκθέματα. 

Ο μύθος της γειτονιάς μου – Μουσειοβαλίτσα

Επεκτείναμε την εκπαιδευτική δράση του Μουσείου σε σχολεία νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, και εξασφαλίσαμε ισότιμη πρόσβαση στα προγράμματα και για τα παιδιά που ζουν έξω από την Αθήνα.

Όλα τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν μέσα από ειδικές μουσειοβαλίτσες, που θα ταξιδέψουν σε:

  • Νηπιαγωγεία και Δημοτικά
  • Ιδρύματα
  • Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ)

Η μουσειοβαλίτσα είναι ένα ολοκληρωμένο αυτόνομο εκπαιδευτικό εργαλείο που ταξιδεύει σε σχολεία όλης της επικράτειας. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τα παιδιά από όλη την Ελλάδα να γνωρίσουν την ιστορία και τη συλλογή του Μουσείου Αλέκος Φασιανός με πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο.

Κάνουμε τις αξίες μας πράξη

Στηρίζουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Αλέκος Φασιανός, που ενθαρρύνουν την ελεύθερη έκφραση και την ανάπτυξη διαφορετικών δεξιοτήτων, την ισότιμη μεταχείριση των μαθητών, καθώς και την ομαδική κατασκευή και ολοκλήρωση του παιχνιδιού.

Η ισότιμη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον πολιτισμό είναι η κεντρική ιδέα αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έτσι, συμβάλλουμε ενεργά στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, για μια κοινωνία προόδου, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς.

Ανακαλύπτω και άλλες δράσεις