Με μια ματιά

Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και ενισχύουμε την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό, μέσα από τη δράση «Σινεμά για όλους». Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διευρύνουμε την πρόσβαση στον ποιοτικό κινηματογράφο με προσβάσιμες προβολές, οπτικοακουστικά μέσα και πιο προσβάσιμες εγκαταστάσεις.

Προσφέρουμε ίσα δικαιώματα πρόσβασης στον πολιτισμό 


Από το 2019 συνεργαζόμαστε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για να φέρουμε θεατές με προβλήματα ακοής και όρασης πιο κοντά στον ποιοτικό κινηματογράφο.

Στηρίζουμε δράσεις, όπως:

  • Διοργάνωση καθολικά προσβάσιμων προβολών ταινιών.
  • Βελτίωση της προσβασιμότητας των εγκαταστάσεων.
  • Προσβασιμότητα του διαδικτυακού τόπου του Φεστιβάλ.
  • Ταυτόχρονη διερμηνεία τελετών και εκδηλώσεων στη νοηματική γλώσσα.

Προσφέρουμε οπτικοακουστικά μέσα, όπως:

  • Ακουστική περιγραφή (AD: Audio Description) για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης.
  • Ελληνικούς υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους (SDH: Subtitles for the Deaf or Hard of Hearing).

Μετά τη λήξη του φεστιβάλ, προσφέρουμε τους επεξεργασμένους υπότιτλους και την ακουστική περιγραφή στους παραγωγούς, έτσι ώστε οι ταινίες να διανέμονται στην προσβάσιμη μορφή τους τόσο στις κινηματογραφικές αίθουσες όσο και σε DVD.

Κάνουμε τις αξίες μας πράξη

Τον Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκε το 1ο καθολικά προσβάσιμο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, με την Alpha Bank χορηγό προσβασιμότητας. Σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), η καθολικά προσβάσιμη προβολή του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ήταν διαθέσιμη σε Μπράιγ, ενώ ένα από τα σποτ του Φεστιβάλ διέθετε και ακουστική περιγραφή.

Παράλληλα ισχυροποιήσαμε τη συνεργασία μας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 2022 θεσπίσαμε το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Με αυτό βραβεύουμε είτε μια προσωπικότητα είτε μια ταινία που προβάλλει το θέμα της ανεμπόδιστης πρόσβασης στον πολιτισμό.

Το Βραβείο Προσβασιμότητας του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία «Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Φερνάντο Φράνκο (Ισπανία, 2022) για τη συμβολή της στην ανάδειξη θεμάτων προσβασιμότητας στις τέχνες.

Επίσης, χρηματοδοτήσαμε τη μελέτη για να γίνει προσβάσιμη σε όλους η έδρα του Φεστιβάλ, το ιστορικό κτίριο Ολύμπιον.

«Στόχος μας η ισότιμη πρόσβαση στις τέχνες και τον πολιτισμό για όλους». 

Β. Ψάλτης, CEO Alpha Bank

 

Σχεδιάζουμε το μέλλον

Οραματιζόμαστε την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις τέχνες για όλους. Γι’ αυτό προσπαθούμε μέσα από τις δράσεις μας να καλλιεργήσουμε στην ελληνική κοινωνία την ιδέα της συμπερίληψης και τη συνείδηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Στόχος μας είναι να προβάλλουμε ακόμη περισσότερο τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο δίνουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους μας να παρακολουθούν, από κοντά ή διαδικτυακά, τις προσβάσιμες προβολές. Έτσι τους ευαισθητοποιούμε ακόμα περισσότερο σε ζητήματα συμπερίληψης.

Ανακαλύπτω και άλλες δράσεις