Εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικούς πόρους

Επιλέγουμε κτίρια υψηλής ενεργειακής κλάσης

Αγοράζουμε και μισθώνουμε κτιριακές εγκαταστάσεις που πληρούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό κριτήρια εξοικονόμησης ενέργειας. Φροντίζουμε τα κτίρια να διαθέτουν κατάλληλο προσανατολισμό, ανοίγματα και ανεμιστήρες για να αξιοποιούν:

  • Το ηλιακό φως, για θέρμανση τον χειμώνα.
  • Τον άνεμο, για δροσιά το καλοκαίρι.

Επιπλέον, αναβαθμίζουμε ενεργειακά τα πιο ενεργοβόρα κτίριά μας, και χρησιμοποιούμε οικολογικά υλικά και εξοπλισμό ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α++ στους εργασιακούς χώρους μας. 

To πολυδύναμο κτίριο στον Πειραιά (Παπαστράτος) που στεγάζει τις υπηρεσίες μηχανοργάνωσης της Alpha Bank είναι βιοκλιματικό και έχει λάβει την πιστοποίηση Leed, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης και αποτίμησης της βιώσιμης δόμησης και κατασκευής.

Χρησιμοποιούμε φωτισμό LED και κλιματιστικά inverter

Παρακολουθούμε τον ρυθμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καθόλη τη διάρκεια του έτους για να εντοπίζουμε έγκαιρα αναίτιες αυξήσεις.

Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες με αντίστοιχο φωτισμό LED σε καταστήματα και κτίρια. Το 2022 αντικαταστήσαμε σε 23 καταστήματα της Alpha Bank τον εσωτερικό φωτισμό των επιγραφών με αντίστοιχο τεχνολογίας LED και ολοκληρώσαμε την αναβάθμιση του εσωτερικού φωτισμού των επιγραφών σε όλα τα καταστήματα. 

Επίσης, αλλάζουμε τα παλιά κλιματιστικά με σύγχρονα, τεχνολογίας inverter.

Συμμετέχουμε στην «Ώρα της Γης»

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων μας και της κοινωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχουμε από το 2009 στην πρωτοβουλία «Ώρα της Γης» (Earth Hour) και σβήνουμε τα φώτα στα κεντρικά κτιριακά συγκροτήματά μας 1 βράδυ τον χρόνο για 1 ώρα.

Η πρωτοβουλία «Ώρα της Γης» ξεκίνησε το 2007 από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας με στόχο την κινητοποίηση των πολιτών ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες ενέργειες ευαισθητοποίησης.

Μειώνουμε την κατανάλωση νερού

Κάθε χρόνο, καταγράφουμε σε όλο και περισσότερες εγκαταστάσεις μας την κατανάλωση πόσιμου νερού για τις ανάγκες υγιεινής και το πότισμα των κήπων όπου υπάρχουν.  

Περιορίζουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Με στόχο τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών (net zero), μειώνουμε τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG).

Μετατρέπουμε τον στόλο μας

Επενδύουμε στη μείωση των εκπομπών CO2 και αντικαθιστούμε τα οχήματα του εταιρικού στόλου μας, όταν λήγει η σύμβασή τους, με νέα υβριδικά και plug-in υβριδικά (PHEV) οχήματα. Με στόχο τη σταδιακή κατάργηση όλων των οχημάτων ορυκτών καυσίμων, εγκαθιστούμε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα κεντρικά κτίριά μας.

Μειώνουμε τις έμμεσες εκπομπές με την εξοικονόμηση χαρτιού

Για να μειώσουμε τις έμμεσες εκπομπές CO2 και να προστατέψουμε τα δάση και το περιβάλλον, εξοικονομούμε χαρτί με την αποστολή e-statements αντί για έντυπες ενημερώσεις σε πελάτες.

Με στόχο να μειώσουμε στο ελάχιστο το χάρτινο αρχείο μας, περιορίζουμε τη χρήση προτυπωμένων εντύπων και επενδύουμε σε ηλεκτρονικές διαδικασίες και περιορίζουμε την εκτύπωση εγγράφων όπως συμβάσεις κ.ά. στα καταστήματά μας. Για τη διαχείριση των εκτυπωτικών λειτουργιών, εφαρμόζουμε το πρόγραμμα MPS (Πρόγραμμα Υπηρεσιών Διαχειριζόμενης Εκτύπωσης), αλλά και πρόγραμμα μέσω ιδιόκτητων πολυμηχανημάτων. Έτσι, εξασφαλίζουμε χαμηλότερη κατανάλωση χαρτιού, αλλά και αναλώσιμων εκτυπωτών και σταθερού εξοπλισμού.

Θέτουμε ετήσιο όριο δαπάνης για προμήθεια χαρτιού και κάθε εργαζόμενός μας προσπαθεί να καταναλώνει χαρτί μόνο για απολύτως απαραίτητες ανάγκες. Προμηθευόμαστε φωτοαντιγραφικό χαρτί χαμηλής ενεργειακής ανάλωσης, βάρους 75 gr/m2 από μεγάλα εργοστάσια πιστοποιημένα με PEFC/ISO 9001/ISO 14001. Τα ετήσια ημερολόγια και τα μπλοκ πρόχειρων σημειώσεων Νο 6 για το προσωπικό είναι φτιαγμένα από χαρτί πιστοποιημένο κατά FSC.

Μειώνουμε τη χρήση πλαστικών

Τα πλαστικά στιλό που προμηθευόταν η Τράπεζα αντικαταστάθηκαν με στιλό από μπαμπού.

Στα κυλικεία της Τράπεζας, αντικαταστήσαμε τα πλαστικά ποτήρια, μπολ σαλάτας και καλαμάκια με χάρτινα. Το καπάκι στο μπολ σαλάτας παραμένει πλαστικό για να φαίνεται το περιεχόμενο, και χρεώνεται με περιβαλλοντικό τέλος.

Μετράμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και λοιπών αερίων

Καταγράφουμε τις έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) από αγορές και μεταφορές αγαθών, καύσιμα θέρμανσης, επαγγελματικά ταξίδια, μετακίνηση εργαζομένων, επενδύσεις κ.ά. Παράλληλα, μετράμε τις εκπομπές άλλων αερίων που σχετίζονται με κατανάλωση ενέργειας.

Για τους υπολογισμούς μας, χρησιμοποιούμε σύγχρονες κατευθυντήριες γραμμές, πρωτόκολλα και πρότυπα:

 

                                         Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ανά πεδίο

2021
(σε τόνους CO2e)

2022
(σε τόνους CO2e)
Πεδίο/Scope 1 (καύσιμα οχημάτων, ντίζελ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης) 3.393 2.665
Πεδίο/Scope 2 (κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος βάσει τοποθεσίας) 28.316 17.221
Πεδίο/Scope 3 (αγορές αγαθών και υπηρεσιών, upstream μεταφορά και διανομή, παραγωγή
αποβλήτων, επαγγελματικά ταξίδια, μετακίνηση εργαζομένων.)
 
11.751

12.034

Αντικαθιστούμε τις ψυκτικές εγκαταστάσεις μας

Για τη μείωση των εκπομπών όζοντος (Ο3), προμηθευόμαστε συστήματα κλιματισμού που χρησιμοποιούν οικολογικά ψυκτικά υγρά. Στα υπάρχοντα κλιματιστικά, αντικαθιστούμε τις ουσίες ODS με υδροφθοράνθρακες HFC μέσα από διαδικασία εκ των υστέρων εξοπλισμού (retrofit).

Επαναχρησιμοποιούμε και ανακυκλώνουμε

Χαρτί

Ανακυκλώνουμε συστηματικά το χαρτί μας σε καταστήματα και κτίρια στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες ανακύκλωσης. Γι’ αυτό, έχουμε τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης στα κεντρικά καταστήματά μας.

Επίσης, διαθέτουμε μηχανήματα καταστροφής εγγράφων και χρησιμοποιούμε 100% ανακυκλώσιμες χάρτινες χειροπετσέτες χωρίς λευκαντικά στα καταστήματά μας.

Πλαστικά και αλουμίνιο

Τοποθετήσαμε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης πλαστικών και αλουμινίου σε κεντρικά κτίρια, σε συνεργασία με εταιρεία ανακύκλωσης. Οι κάδοι φέρουν το λογότυπο της Alpha Bank και σχετικό περιβαλλοντικό μήνυμα.

Επιπλέον, διατηρούμε τη δυνατότητα προμήθειας επαναχρησιμοποιούμενων ειδών όπως ποτήρια και θερμός από την εταιρία Newrest.

Μπαταρίες

Ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες σε συνεργασία με την εταιρία «ΑΦΗΣ». Έχουμε τοποθετήσει ειδικούς κάδους ανακύκλωσης μπαταριών σε όλα τα καταστήματα και τις κεντρικές υπηρεσίες μας πανελλαδικά, καθώς και στις εταιρείες του Ομίλου μας που έχουν έδρα την Ελλάδα.

Συσσωρευτές μολύβδου, toner, μελανοδοχεία

Για την περισυλλογή συσσωρευτών μολύβδου, συνεργαζόμαστε με την εταιρεία Sunlight. Επιπλέον, εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες μας παραλαμβάνουν τα κενά toner και μελανοδοχεία (cartridge), κατόπιν αιτήματος των καταστημάτων και των μονάδων μας σε εφαρμογή που μας διαθέτει ο συνεργάτης μας. Στη συνέχεια τα οδηγούν σε ανακύκλωση.

Συσκευές, λαμπτήρες και φωτιστικά

Ανακυκλώνουμε τον παλιό ή κατεστραμμένο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό μας, όπως server, υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές, POS κ.ά. Για τον σκοπό αυτόν, συνεργαζόμαστε με την εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ.

Για την ανακύκλωση φωτιστικών και λαμπτήρων, τοποθετήσαμε ειδικούς κάδους στο δίκτυό μας σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με την εταιρία ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ.

Απόβλητα από πεπαλαιωμένο εξοπλισμό

Αποσύρουμε υπεύθυνα τον εξοπλισμό μας όταν παλιώσει. Δωρίζουμε, ανακυκλώνουμε ή μεταπωλούμε έπιπλα γραφείου, αρχειοθήκες, μεταλλικά αντικείμενα κ.ά. Άλλα απόβλητα πηγαίνουν σε ελεγχόμενη καταστροφή και απόθεση σε ενδεδειγμένους χώρους (ΧΥΤΑ) ή διατίθεται ως scrap κατά περίπτωση.

Επιλέγουμε προμηθευτές με περιβαλλοντική υπευθυνότητα

Προμηθευόμαστε προϊόντα άριστης ποιότητας, που αφήνουν το ελάχιστο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Γι’ αυτό, επιλέγουμε να συνεργαζόμαστε με κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες. Επιπλέον, το 2024 υιοθετήσαμε τη νέα ψηφιακή Πλατφόρμα Προμηθειών που απλοποιεί τη διαδικασία των προμηθειών και παράλληλα μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας.

Το ηλεκτρονικό μητρώο προμηθευτών μας περιλαμβάνει σύστημα αξιολόγησής τους με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια. Έτσι, διασφαλίζουμε ότι οι προμηθευτές μας:

  • Χρησιμοποιούν πρώτες ύλες και παρέχουν υπηρεσίες που πληρούν μετρήσιμα κριτήρια περιβαλλοντικής προστασίας.
  • Αναπτύσσουν και τηρούν πολιτικές και συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Επιπλέον, ακολουθούμε φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες με τους προμηθευτές μας, όπως ηλεκτρονικές δημοπρασίες, και ηλεκτρονικές υποβολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πρότασης και προσφοράς.

Αναβαθμίζουμε το δομημένο περιβάλλον

Μεριμνούμε για τη διατήρηση του πρασίνου και σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον. Για τον λόγο αυτόν, κανένα κτίριό μας δεν λειτουργεί σε ευαίσθητη περιοχή βιοποικιλότητας.

Επιπλέον, δημιουργούμε και συντηρούμε χώρους πρασίνου σε αστικές περιοχές με σκοπό να τις αναβαθμίσουμε. Έτσι, αναδιαμορφώσαμε εξολοκλήρου ένα ανεκμετάλλευτο οικόπεδο, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, δίπλα στο κτίριό μας επί της Λεωφόρου Αθηνών 103. Αναλάβαμε όλες τις απαραίτητες εργασίες για τη μελέτη, τη διαμόρφωση, τη φύτευση και τη συντήρηση ενός καθαρού χώρου πρασίνου συνολικής έκταση 3.520 τ.μ.

Ο πολύτιμος περιβαλλοντικός πόρος που δημιουργήσαμε:

  • Συμβάλλει στην απορρύπανση της ατμόσφαιρας.
  • Αναδεικνύει το αστικό πράσινο.
  • Αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή.

Το κτίριό μας που βρίσκεται δίπλα σε αυτόν τον χώρο πρασίνου έχει χαρακτηριστεί «βιοκλιματικό». Διαθέτει δικό του, επιπρόσθετο χώρο πρασίνου έκτασης 2.174 τ.μ. Μαζί συνθέτουν έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για ολόκληρη την περιοχή.

Απολογισμοί και εκθέσεις ESG
Προωθούμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία μέσα από ολοκληρωμένη ενημέρωση. Παρακολουθούμε τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις μας, και συμμορφωνόμαστε με διεθνή πρότυπα και κανόνες για να παρέχουμε πλήρεις και αξιόπιστες γνωστοποιήσεις.
ΒΡΙΣΚΩ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ESG